2016 m. kovo 29 d., antradienis

ALIŪ LEHSAN (Bulvės su česnaku)

ALIŪ LEHSAN arba "bulvės su česnaku" yra mano vienas  mėgstamiausių ir lengviausiai pagaminamų indiškų patiekalų.

ALIŪ LEHSAN yra patiekalas iš virtų bulvių bei česnako, kurie "plaukia" pikantiškame padaže. Šį patiekalą galima valgyti vieną (kaip sriubą) arba su indiška (bei lietuviška) duona: ročiais (čapačiais) arba pūriais.

ALŪ LEHSAN su pūriais ir marinuotomis daržovėmis

JUMS REIKĖS:

4-5 vidutinio dydžio virtų bulvių
Apie 4-5 šaukštus garstyčių arba saulėgrąžų aliejaus
2-iejų vidutinio dydžiaus pomidorų
1-os ar 2-iejų česnako galvų (arba 1-2 arbat. šaukštelių pertrinto česnako)
2-iejų žaliųjų aitriųjų pipirų (mažesni = aištresni)
1 arbat šaukšt. kmynų
1 arbat šaukšt. druskos (arba mažiau)
0.5 arbat šaukšt. haldi arba kurkumos miltelių (ilgoji ciberžolė) - geltonai spalvai
0.5 arbat šaukšt. raudonųjų aitriųjų pipirų miltelių
1 arbat. šaukšt. kalendros miltelių
Žiupsnelis vaistinės ožragės miltelių
Žiupsnelis garam masalos ("aštrių prieskonių milteliai" - įvairių indiškų prieskonių mišinys, jei neturima, galima naudoti juodųjų pipirų miltelius, arba nieko).
Žiupsnelis supjaustytų šviežios kalendros lapų padabinimui
1-2 stiklinės vandens (galima naudoti daugiau ar mažiau, priklausomai nuo to kiek padažo arba "sriubos" jums reikia).

KAIP GAMINTI:

1) Išvirti bulves atskirai, gali būti šaltos.

2) Puode ar gilioje keptuvėje, įpilti ir įkaitinti aliejų

3) Aliejuj įkaitus, suberti kmynus

4) Ir po sekundės - sumesti supjaustytus ar sutrintus česnakus (ant silpnos ar normalios ugnies) bei supjaustytus ar nesupjaustytus (galima lengvai išimti vėliau) žaliuosius pipirus (čilius)

5) Tada sumesti visus prieskonius: druską, kurkumą (padaro maistą geltoną), raudonųjų pipirų miltelius (čili) ir kalendros miltelius - viską gerai išmaišyti.

6) Tada supilti pomidorų padažą (2 pomidorus galima įmesti supjaustytus ranka, sutarkuotus tarka arba pašildytus mikrobanginėje krosnelėje ir sumaišytus mikseriu)

7) Gerai išmaišyti prieskonius su pomidorais

8) Kai pomidorai nebebus žali/ gerai pavirs, aliejus atsiskirs nuo vandens ir bus matomas viršuje, tada sudėsime rankomis sutrintas bulves (jos turi atrodyti "nelygiai")

9) Sudėję bulves, įpilsime 1-2 stiklines vandens ir viską gerai išmaišysime.

10) Patroškinsime  5-10 min. ant silpnos ugnies.

11) Ant viršaus galime pabarsyti šiek tiek vaistinės ožragės miltelių (hindi kalboje "kasoori methi", angliškai - "fenugreek"), garam masalos (indiškos masalos mišinys, jei neturima, galima pabarstyti juodųjų pipirų miltelius), taip pat supjaustytos žalios kalendros.

ALIŪ LAHSAN galima valgyti su indiškomis arba lietuviškomis duonomis (kaip valgoma sriubą ar padažą, duoną "panardinant" į bulves), aš mėgstu valgyti šį patiekalą vieną.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą