पानी
|
paany
|
vanduo
|
चाय
|
čaaj
|
arbata
|
काफी
|
kaafy
|
kava
|
दूध
|
dūdh
|
pienas
|
फलों का रस
|
phalon kaa ras
|
sultys
|
लस्सी
|
lassi
|
gėrimas iš jogurto1
|
शराब
|
šaraab
|
alkoholis
|
पनीर
|
panyr
|
baltas sūris2
|
मक्खन
|
makkhan
|
sviestas
|
दही
|
dahy
|
jogurtas
|
मलाई
|
malaay
|
grietinė (-lė)3
|
अंडे
|
anDe
|
kiaušinis
|
मछली
|
mačhlee
|
žuvis
|
मुर्ग का मांस
|
murg kaa maans
|
vištiena
|
भेड़ का मांस
|
bhenD kaa maans
|
aviena
|
सूअर का मांस
|
suaar kaa maans
|
kiauliena
|
दाल
|
daal
|
lęšiai4
|
चने
|
čane
|
žirneliai (chick peas)
|
डबलरोटी
|
DabalroTy
|
duona
|
समौसे
|
samause
|
samosos5
|
पकोड़े
|
pakoDe
|
pakoros6
|
रोटी
|
roTy
|
rotis, čapatis, duona7
|
चपाती
|
čapaaty
|
čapatis8
|
भटूरे
|
bhaTūre
|
batūros9
|
परांठा
|
paraanThaa
|
parata10
|
सेवियां
|
sevijaan
|
indiški vermišeliai11
|
चावल
|
čaaval
|
ryžiai
|
PAAIŠKINIMAI:
1. LASSI – jogurto gėrimas iš Pundžabo (netoli Pakistano). Receptas: pusė stiklinės vandens ir pusė stiklinės jogurto. Gali būti saldus ar sūrus. Saldžiam – įdėti cukraus, sūriam – truputį druskos ir kmynų. Išplakti mikseriu. Labai populiarus Pundžabo kaimuose ir pakelės restoranuose –dhabose. Šis gėrimas gana populiarus ir kitose Indijos vietose.
2. PANYR - tai yra baltas indiškas sūris. Jis yra daromas panašiai kaip ir lietuviškas baltas sūris. Šį sūrį galima pasidaryti ir namuose, į verdantį pieną įlašinant keletą lašų citrinos sulčių arba įdedant kelis šaukštus jogurto. Verdant lėtai, sūris susidarys ant paviršiaus, o vanduo liks apačioje. Beliks tik nusunkti ir suspausti į pageidaujamą formą ir laikyti šaldytuve. Šis sūris nėra naudojamas sumuštiniams. Dažniausiai jūs galite rasti šį sūrį karštuose užkandžiuose, tokiuose kaip samosos, pakoros, paratos ar indiški karštieji patiekalai, dažnai tiesiog vadinami “sabzi”.
3. MALAJ – taip yra vadinama grietinėlė, kuri atsiranda ant šviežaus pieno. Ji yra naudojama padekoruoti įvairius karštus indiškus lęšių patiekalus, tokius kaip DAL MAKHANI (“Lęšiai su sviestu”).
4. DAAL – indiškas lęšių pavadinimas. Įvairūs lęšiai yra pats populiariausias kasdieninis maistas šiaurės Indijoje. Dauguma šių lęšių aš niekada nemačiau Lietuvoje. Vienintelės lietuviškos “kruopos” naudojamos Indijoje yra pupos, žirniai ir ryžiai. Be jų yra dešimtys skirtingų rūšių kruopų, indiškai vadinamu mungh dal, arhar dal, kabuli chana, rajma, urad dal ir t.t. Jie yra gaminami specialiuose “greitpuodžiuose”, panašiai kaip lietuviškos košės. Kai lęšiai išvira, kitame inde, karštas pomidorų padažas yra pagaminamas (kmynai, svogūnai, česnakai, imbieras, ilgoji ciberžolė, raudonoji paprika ir prieskonių mišinys bei pomidorai). Paskui viskas yra sumaišoma ir valgoma su indiška duona – čapačiais ar ročiais.
5. SAMOSA – indiškas užkandis grūstas bulvėmis ir keptas karštame aliejuje. Valgomas su mėtų ir žaliųjų paprikų padažu. Dažniausiai valgoma su arbata kaip svečiai ateina arba nusipirkus gatvėje.
6. PAKORA – indiškas užkandis keptas karštame aliejuje. Tai yra dažniausiai smulkiai supjaustytos daržovės, tokios kaip svogūnai, žiediniai kopūstai, bulvės, grybai, špinatai, žalioji paprika (taip pat ir baltas sūris, žuvis ar mėsa) panardinamos baltų žirnelių (Kabuli chana) miltuose ir kepamos karštame aliejuje.
7. ROTIS (Pundžabi kalboje) – indiška apvali duona ir rupių miltų, panaši į didelius lietuviškus blynus. Valgoma kasdiena. Gaminamas be aliejaus ar taukų.
8. ČAPATIS (Hindi kalboje) – indiška apvali duona ir rupių miltų, panaši į didelius lietuviškus blynus. Valgoma kasdiena. Gaminamas be aliejaus ar taukų.
9. BATŪROS – iš baltų kvietinių miltų išminkytos mielinės tešlos, karštame aliejuje kepami dideli “blynai”. Kepami išsipučia. Valgomi kaip kabuli čanos priedas, dažniausiai.
10. PARATA – gaminama panašiai kaip rotis ar čapatis, bet yra įdaryta daržovėmis, baltu sūriu ar mėsa. Kepama, naudojant aliejų ar ghy (indišką lydytą sviestą).
11. SEVIJAN – indiški vermišeliai, gaminami rankomis iš tešlos, sudžiovinami ir tada naudojami saldžiam patiekalui, verdant piene su cukrumi.
Ryžiai mūsų parduotuvėj.
|
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą